maandag 2 oktober 2017

WesterborkPad 1e Etappe: Hollandsche Schouwburg - station Diemen


Zondag 1 oktober 2017

Uiteraard gaan we verder vanaf de Hollandsche Schouwburg met als doel station Diemen. Maar omdat ik nog niet zo heel lang geleden ben begonnen met wandelen hou ik station Muiderpoort in mijn gedachten.

De route gaat nu richting Amsterdam-Oost en het is een hele verademing dat het hier iets minder druk is. Hier loop je wat langere stukken en eigenlijk kan je helemaal op de markeringen lopen, de route van de proloog ontbrak er nog wel eens eentje.

De route vanaf station Muiderpoort naar station Diemen zitten hele saaie lange stukken tussen, wat ik eigenlijk niet zo heel erg vond na de gezellige drukte van de stad.

Ik moet wel zeggen dat bijstation Muiderpoort mijn voeten vermoeid voelde, maar ik de laatste 4/5 km naar Diemen toch nog wel aandurfde.  


Dit monument bevindt zich aan de Plantage Westermanlaan en is opgedragen aan verzetsman Gerrit van der Veen.


Onderweg gewoon ongegeneerd huizen kijken & fotograferen. Vooral dat trappenhuis met die schattige tegeltjes.


Hier kon je echt merken dat je in een iets rustiger stukje Amsterdam bent terecht gekomen.

Hier liep het pad dwars door het Oosterpark heen.

Ondertussen was het tijd om te lunchen en heb hier heerlijk even in het park gezeten. Volgens mij een favoriet park om te joggen.


Een gedenkteken voor politiehond Albert. Toch even opgezocht waarom nou uitgerekend deze politiehond!

Politie Hond Albert is een beeldje uit 1924 dat geplaatst is in het Oosterpark te Amsterdam. Het beeldje bestaat uit een granieten grafsteen op een stenen sokkel.

Het beeldje is neergezet ter nagedachtenis van politiehond Albert (roepnaam Ab of Appie), die leefde van 1916 tot en met maart 1923. De privéspeurhond was een Tervuerense herder van agent Water, die de Amsterdamse politie af en toe hielp bij het oplossen van misdrijven. De eerste trainingen van de hond vonden in genoemd park plaats. De hond stierf een droevig einde. Zijn begeleider moest opgenomen worden in het Burgerziekenhuis, de hond stikte thuis in een zakdoek van zijn baas. Het succes van de speurhond zou volgens overlevering hebben geleid tot de oprichting van de Hondenbrigade.


Bibliotheek in de Transvaalstraat


Door een woonwijk heen naar station Muiderpoort

De Joodse begraafplaats in Diemen. Vond het er erg triest uitzien.


Saai lang stuk tot aan het 'pontje'. Volgens het boekje kan je tegen betaling overvaren met een pontje wat dateert uit 1896.


Het groene huisje waar je voor de overtocht zou moeten kunnen betalen.
Maar niets is minder waar. Weliswaar veel boten, maar geen pontje!Onder de Noorderbrug door.


En bij het tolhuisje, dus in Diemen.


Na het tolhuisje word je meteen het Park De Omloop ingestuurd.

Aan de linkerkant van dit park (en wat je niet ziet op de foto's) staat een nieuwbouwwijk. En aan de rechterkant, achter de geluidswal, loopt de A1.

Station Diemen gehaald!

Al met al een hele ervaring en 18 km (proloog & 1e etappe). Ik kijk nu al uit naar de volgende etappe!

Lieve wandelgroet, 
Annemieke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten