maandag 2 juli 2018

2 juli 2018 - Loenense EnkenPad


 

Vandaag dit schitterende klompenpad in de omgeving van Loenen gelopen. Het Loenense Enkenpad. 

Auto netjes geparkeerd bij Zorgboerderij De Groote Modderkolk. En meteen via achterlangs het klompenpad begonnen. Je loopt in verhouding echt heel veel onverhard, hoeft nergens overheen te klimmen, en het is gewoon een heel gevarieerd klompenpad.

Er waren stukken bij dat ik me even in het Wilde Westen waande. 

Én omdat ik toch al heel dicht in de buurt was, heb ik ook nog even de Loenense waterval bezocht.

Voor een indruk van deze route, bekijk dan gewoon de fotoreportage hieronder.

Lieve wandelgroet,
AnnemiekeBrandrode runderen
Open Erf de Groote Modderkolk is een biologische zorgboerderij gevestigd waar tot voor kort één van de oudste boerderijen van Loenen stond. Op de terreinen van Natuurmonumenten in de omgeving grazen brandrode runderen; een oud huisdierras dat van oorsprong in dit gebied voorkomt. Het sterke ras dreigde uit te sterven, dit is voorkomen door zorgvuldig fokprogramma, waarvan hier de kraamkamer te zien is.
bron @klompenpaden.nl

 Monument voor een held
Begin 1945 werd de Spitfire van de Franse Vliegenier Robert Etlin hier neergehaald door de Duitsers. De dominee heeft ervoor gezorgd dat Robert, van joodse afkomst, tijdelijk op de hervormde begraafplaats werd begraven. Veel Loenenaren legden ondanks een Duits verbod bloemen op het graf. Samen met de familie is er een gedenksteen geplaatst op de plek waar Robert sneuvelde.
bron @klompenpaden.nl


Graan op de Enk
De stalmest uit de potstal van De Groote Modderkolk wordt gebruikt voor de teelt van graan op de Loenense Enk ten westen van het dorp. Op deze oude akkers werd vroeger vooral rogge, haver en boekweit geteeld. Door eeuwenlange bemesting met een mengsel van heideplaggen en mest uit schaapskooien in de omgeving, is de bodem flink opgehoogd en is vruchtbare grond ontstaan. De “open strook” die de enk vormt, tussen bos en dorp, is hier duidelijk herkenbaar.
bron @klompenpaden.nl

Mijn Wilde Westen momentje.Vlinders spotten
Een oase van rust, de Harmanahof is een natuurtuin die door vrijwilligers van het IVN wordt onderhouden. De beplanting van de tuin staat in het teken van diversiteit in flora en fauna. bron @klompenpaden.nl Ze (vlinders) zaten geen seconde stil, dus hier helaas geen foto's van ze. Maar wel in grote getale gezien! 


Droefakkers
 Pauze!Monument voor de Polar Bears
De dorpen Eerbeek en Loenen zijn op maandag 16 april 1945 bevrijd door het C-squadron van het Reconnaissance Regiment van de Engelse 49th West Riding “Polar Bear” Infantry Division. Deze divisie was op dat moment een onderdeel van het Eerste Canadese Leger.
Ter herinnering aan deze Bevrijding is in mei 2000 het Polar Bear Monument geplaatst op de grens van Eerbeek en Loenen.
bron @loenenopdeveluwe.info


Kasteel Ter HorstNu ik toch al in de buurt was, ben ik toch ook maar even naar de Loenense Waterval geweest.
3 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige foto's van je wandeling. Alsof we even mee mochten lopen. Dank voor deze inspiratie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Yvonne,
  Bedankt voor je bezoekje aan mijn weblog. Het was ook echt een schitterende wandeling.
  Lieve wandelgroet, Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie foto's. Zo'n waterval heb ik al eens eerder gezien. Toen waren we aan het fietsen. Weet niet of dat ook bij Loenen was. Moet ik op foto's van ons nakijken. Zaterdag wil ik met mijn zoon deze route gaan lopen. Heb er veel zin in. We lopen veel klompenpaden momenteel. De Oldenaller van 8 km is ook heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen