zondag 8 juli 2018

8 juli 2018 - Trage Tocht De Wijk - Dunningen, Dickninge en Havixhorst

De Wieker Meule
De Wieker Meule is een windmolen aan de Dorpsstraat in de Wijk in de gemeente De Wolden in de Nederlandse provincie Drenthe. Het is een achtkante stellingmolen daterend uit 1829. De molen is bijna geheel met riet gedekt en heeft een gevlucht van 22,50 meter.
@bron http://dewiekermeule.nl/

Op 8 juli deze heerlijke wandeling in Drenthe gemaakt in het gebied van het kronkelende riviertje de Reest ligt op de grens van de provincies Drenthe en Overijssel en stroomt vanaf Dedemsvaart naar Meppel. Waar bij ons in de omgeving van Amersfoort alles al redelijk uitgedroogd en verdord is vanwege de droogte, is het daar grotendeels nog heerlijk fris en groen. Ik loop al snel langs de Reest naar landgoed Dickninge waar ik een groepje ondeugende puber koeien tegen kom. Vervolgens via beeldentuin de Havixhorst naar het ooievaarsstation De Lokkerij om zo weer naar de auto toe te wandelen. 

Lieve wandelgroet, Annemieke



















De prachtige Reest
De Reest is een beekje dat gelukkig nog net zo door het landschap kronkelt als vroeger. Het vormt deels de grens tussen Drenthe en Overijssel. Vroeger ontstond de Reest in de uitgestrekte venen en moerassen van zuidoost Drenthe. Als veenbeek waterde het overtollig water af. De Reest wordt dan ook hoogveenbeek genoemd. Uiteindelijk komt het water van de Reest bij Meppel in het Meppelerdiep. 
@ bron www.hetreestdal.nl







landgoed Dickninge
Dickninge is een landgoed dat sinds 1998 behoort tot de gemeente De Wolden in de provincie Drenthe. Voor de gemeentelijke herindeling behoorde het tot de gemeente de Wijk. Het landgoed is gelegen ten zuidwesten van de Wijk en strekt zich uit tot aan de Reest; dit is tevens de provinciegrens met Overijssel. 
@Bron Wikipedia


beeldentuin de Havixhorst
In de tuinen van havezate De Havixhorst, lommerrijk gelegen tussen De Wijk en Meppel in Zuidwest-Drenthe, is sinds juni 2008 een bijzondere verzameling beelden te zien. Naast de vaste collectie beelden van kunstenaars als Pieter d’Hont, Eric Claus, Jan Bronner, Charlotte van Pallandt, Eddy Roos en Piet Esser, is er door een hechte samenwerking met onder andere Museum Beelden aan Zee een wisselend aanbod van beelden die tezamen een fraai overzicht geven van de ontwikkeling van de 20e eeuwse Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst. Het beeldenpark is gratis toegankelijk en dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De tuin is het hele jaar open en ademt ieder seizoen een andere sfeer.
@bron https://www.beeldenparkdehavixhorst.nl/

Ooievaarsstation 'De Lokkerij'
De naam ‘Lokkerij’ heeft met ‘lokken’ niets te maken. Zij houdt verband met de familie Lokken, die in de boerderij waarin thans het ooievaarsstation gevestigd is, generaties lang het boerenbedrijf uitoefende. Lokkerij betekent dus: ‘de boerderij van Lokken.’

Stichting Ooievaarsbuitenstation ‘De Lokkerij’ Reestdal
  • heeft een belangrijke taak als ooievaarsasiel: zieke en gewonde ooievaars worden hier verzorgd tot ze weer kunnen worden vrijgelaten en terug kunnen in de natuur.
  • ziet het ook als haar taak om het publiek voor te lichten over de ooievaar en over de weidevogels in het algemeen. Alles over kenmerken, gedrag, leefwijze, voedingspatroon is te vinden in het kleine, maar goed voorziene infocentrum dat op de Lokkerij aanwezig is.
  • houdt de ooievaarspopulatie in het Reestdal in de gaten. Dit monitoren gebeurt in samenwerking met Stork door tellingen en het plaatsen van pootringen. Tijdens het ringen wordt tevens gekeken naar de gezondheidstoestand van de jonge ooievaars.
@bron www.delokkerij.nl/







Geen opmerkingen:

Een reactie posten