woensdag 26 september 2018

WesterborkPad 20e etappe: Station Zwolle - De Lichtmis



Etappe 20 van het WesterborkPad gaat van Station Zwolle naar De Lichtmis. De auto geparkeerd in De Lichtmis, en met enige moeite de enige bushalte gevonden, die was verstopt achter een restaurant, om terug te gaan naar station Zwolle het beginpunt van deze etappe. 

Nav recensies over deze etappe had ik rekening gehouden met een hele saaie wandeling. Voornamelijk omdat je een heel stuk door industrieterrein Hessenpoort heen moet lopen. Maar ….. het viel me echt reuze mee en vond het zelf wel een aangename afwisseling om hier te lopen (en de Ikea was een ideale plek voor een sanitaire stop ;-) ) 

Lieve wandelgroet, Annemieke






De Sassenpoort in het oude gedeelte van Zwolle. Deze Sassenpoort herinnert aan de gouden tijden van de Hanze en de gloriedagen van de gilden, die deze stadspoort tussen 1406 en 1407 lieten bouwen. Het poortcomplex bestond toen uit een binnen- en buitenpoort, waartussen zich een plein bevond. Het kanon dateert uit 1580.


 Schoenkuipenbrug.



Hoewel er in de 14e eeuw al Joden in Zwolle woonden, ontwikkelde een formele gemeente zich pas na de openstelling van de gilden in 1756. Aanvankelijk deed de Librije dienst als synagoge, in 1899 kon het huidige gebouw worden ingewijd. Tot de ingebruikname van de huidige Joodse begraafplaats aan de Kuyerhuislaan (1887) beschikte de gemeenschap over een begraafplaats aan de Willemsvaart. Vlak voor de synagoge staat het monument voor de slachtoffers van de Sjoa. Circa 140 Zwolse Joden overleefden de Sjoa in de onderduik, vier keerden terug uit de kampen. Onder hen was Selma Wijnberg, één van 18 Nederlandse overlevenden van Sobibor. Zij maakte deel uit van de groep gevangenen die op 14 oktober 1943 uit het kamp ontsnapte.
@bron wandelnet.nl
 


In dit huis verborgen Atie en Nico Noordhof tijdens de bezettingsjaren vele joden. Bij de bevrijding van Zwolle bevonden zich hier 14 onderduikers. Ook werden hier de illegale bladen 'Houdt Moed' en de regionale editie van 'Vrij Nederland' vervaardigd.

Oliemolen 'De Passiebloem'


Kunstwerk 'De Boerendans' aan de Boerendanserdijk bij Berkum (Zwolle)


De Vecht over 







Met een meegesmokkeld zaagje ontsnapte ontsnapten 8 joodse vrienden tijdens het laatste transport vanuit kamp Westerbork naar Auschwitz, een transport dat tegen de gewoonte in niet via Nieuweschans reed.
En volgens het boekje moet dat hier ongeveer hebben plaats gevonden, maar helemaal niets wat hieraan herinnert!






Als je goed kijkt zie je de voormalige watertoren De Lichtmis uit 1932. Sinds 1990 is het nu hotel-restaurant De Koperen Hoogte. Mijn eindbestemming deze etappe 😉




De oude watertoren wat nu een hotel-restaurant is en de verstopte bushalte achter restaurant Piri-Piri, en eindbestemming van deze etappe



Geen opmerkingen:

Een reactie posten