dinsdag 26 september 2017

26 september 2017 - Stadswandeling Oudewater

Vandaag met vriendin een stadswandeling(getje) gemaakt door Oudewater. Wat een gezellig & knus pittoreske stadje, aan de monding ligt van het riviertje de Lange Linschoten in de Hollandsche IJssel, om doorheen te wandelen. Zelfs ook nog even op de heksenweegschaal gestaan, en tot onze verbazing werden we afgekeurd als heksen?! ;-) Afgesloten met een heerlijke lunch op het terras.

Oudewater is ook bekend om zijn vele gevelstenen (ik dacht dat daar zelfs een speciale wandelroute voor is uitgezet).
Deze gevelsteen is te vinden op de Kapellestraat 24 bij de Ursulakapel, en is het wapen van Oudewater.

Welke kerk dit is weet ik helaas niet.

De Waag van Oudewater wordt ook wel de heksenwaag genoemd, omdat hier van de 16de tot in de 18de eeuw personen werden gewogen die van hekserij werden beschuldigd. De waag werd in 1482 gebouwd als goederenwaag. Keizer Karel V gaf Oudewater in 1545 als enige plaats in Europa het privilege voor een eerlijk weegproces. Niemand werd er ooit als heks veroordeeld.


  Uiteraard even shoppen bij Hocus Pocus Zoetwaren. Wat een heerlijk nostalgische uitstraling! Alsof je via een magische deur in vroegere tijden belandt.


De Lange Linschoten is een water dat van Linschoten naar (of beter door) Oudewater loopt.


Parasolinktzwam

 Grote Kale Inktzwam

 Cosijnsbug. Uit 1860 dateert de ‘Opaalbrug’ zoals de Cosijnsbrug in de volksmond wordt genoemd.

Deze beelden op een wandelbankje staan schuin voor de Heksenwaag.  

Borstbeeld van Swiebertje, de zwerver uit de NCRV-televisieserie, dat in 2003 werd onthuld door de acteur die deze rol speelde: Joop Doderer.
In het stadje en omgeving werden destijds veel buitenopnames voor de serie gemaakt.


Hét pronkjuweel onder de monumenten is het stadhuis van Oudewater op de Visbrug. De trap is in renaissancestijl. Op de zuilen van het bordes staan vier leeuwen met wapenschilden (17e eeuws). Boven de ramen van de eerste verdieping zijn de wapens van de steden Delft, Oudewater en Alkmaar van links naar rechts op de gevels aangebracht. Met Delft en Alkmaar zat Oudewater in een soort stedenverbond waarbij men elkaars poorters (bewoners binnen de poorten) mogelijk bevoorrechtte.

Korte Havenstraat 

3 Struikelsteentjes bij de Korte Havenstraat 10. Een struikelsteen is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.
De struikelsteen wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten