dinsdag 5 juni 2018

5 juni 2018 - fotosafari in Barneveld


Vandaag gaat het eens niet om de gelopen kilometers. Vorig jaar heb ik het ParadijsPad door dit mooie gebied gelopen en heb daar mijn 1e zonnedauw gezien. Vandaag ga ik, samen met een vriendin, naar dit gebied terug om te (proberen) ontdekken wat hier allemaal groeit, bloeit en vliegt. Een soort van fotosafari.

Bij een normale wandeling geniet je meestal van het geheel, en uiteraard zie je onderweg wat vlinders, vogels, zoogdieren, bloemen, paddenstoelen enzo, maar neem je meer de omgeving in je op (en maak je daar foto's van). Vandaag dus bewust op de details in een omgeving gelet. En je leert er ook weer een hoop van, want van alle dieren, en sommige planten, heb ik de namen moeten opzoeken.

Zeker weter voor herhaling vatbaar!

Lieve wandelgroet,
Annemieke


 Hier op deze plek, in dit drassige gebied mijn 1e zonnedauw gezien én op de foto kunnen zetten.

En ja hoor, ook dit jaar zijn ze hier weer rijkelijk aanwezig.

Achter dit bankje zagen we een witte gloed in het veld, het zou tocht niet .... Jawel hoor Veenpluis!


Bij dit water konden we helaas (zonder nat te worden) niet komen. Maar gelukkig was er aan de kant ook nog heel veel moois te ontdekken.

Gele lis.
 

Een legio van deze kleine schattige, goed gecamoufleerde, kikkertjes. 

De gevaarlijke, maar o zo mooie, Bereklauw.



Groot Rimpelmos

En toen liepen we langs een vijver waar we even stil wilden blijven staan vanwege het mooie kikkerconcert wat we daar hoorden. Uiteraard even rondgelopen, en laat daar nou ook, in mindere mate, zonnedauw groeien. Wel een stuk groter als de 1e locatie waar we ze gezien hebben.

Een langs een 2e locatie waar Veenpluis groeit. 

Groener kan haast niet, deze rups van de Nachtpauwoog

PyamaWantsen

Eikenprocessierups

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor mensen erg vervelend zijn: de pijlvormige haartjes hebben kleine weerhaakjes en kunnen de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. Daarbij komen stoffen vrij die die reacties oproepen op die lijken op allergische reacties.
De klachten kunnen bestaan uit jeuk en huiduitslag, ademnood en zware oogirritaties. Ze kunnen worden veroorzaakt door direct contact met de huid, maar ook door brandharen die met de wind zijn meegevoerd. In het algemeen verdwijnen de klachten binnen enkele dagen. Als het langer duurt, is het slim om naar de huisarts te gaan.

Het wordt aangeraden om vooral niet te krabben als je in aanraking bent gekomen met de haartjes van de rups. Afspoelen met koud water is een betere oplossing.

  Houtpantser Juffer


Dit vond ik toch wel zo bijzonder, de geboorte van een libel. Hier zijn ze op hun kwetsbaars, dus heel stil én op gepaste afstand een poosje zitten kijken.


Heideblauwtje

Rups van de Donsvlinder

1 opmerking: