maandag 16 april 2018

WesterborkPad 14e etappe: Dagwandeling Station Nunspeet - Verscholen Dorp


Vandaag de 14e etappe van het Westerborkpad wandelen. De dagwandeling station Nunspeet naar het Verscholen Dorp, en weer terug naar station Nunspeet.
Alleen was ik vandaag met de auto en heb deze geparkeerd op het parkeerterrein bij het Veluwetransferium.
Het is echt een hele groene route, maar ook eentje waar je veel over betonnen fietspaden wandelt. 

Het 'Verscholen Dorp' is toch wel iets om bij stil te staan. Het ziet er dan allemaal wel leuk uit die ingegraven houten huisjes, maar als je je realiseert wat zich hier heeft afgespeeld en hoe de 'tijdelijke bewoners' zich al die tijd gevoeld moeten hebben. Een momentje van bezinning.

Maar al met al een mooie route en van iedere stap genoten!

Lieve wandelgroet,
Annemieke


 Hier ga je over de A28 heen

De campings die ik vandaag ben tegen gekomen waren al gezellig druk.Veel horeca rustpunten in Vierhouten

Begin van 'Hendrik Mouwenveld' heide


Per toeval ook het kleine, niet zo algemeen voorkomende, groentje gezien.
Lunchpauze!
Het Verscholen Dorp
In 1943 en 1944 bevond zich aan de Pas-Opweg een verscholen dorp: het Pas-Op-Kamp. Onder leiding van tante Cor en opa Bakker werd aan 80 tot 120 onderduikers onderdak geboden. De groep was zeer divers; variërend  van Joden tot agenten die voor de bezetter weigerde te werken, geallieerde piloten én een gedeserteerde Duitse soldaat. Van de bewoners werd een wekelijkse financiële bijdrage van 7 gulden gevraagd. Boodschappers zorgden voor de voorziening van levensmiddelen. Door ongelukkig toeval werd het Pas-Op-Kamp in oktober 1944 ontdekt door Duitse soldaten die in de omgeving aan het jagen waren. Hoewel de gealarmeerde bewoners goeddeels wisten te ontkomen, zijn enkele onderduikers ter plekke geëxecuteerd.
@bron Wandelnet.nl


 
 


 En een heel lang, goed te bewandelen, betonnen fietspad terug. 

Waschkolk
Heideven De Waschkolk is een laagte die vroeger water bevatte, doordat een ondoorlatende laag in de ondergrond verhinderde dat het regenwater wegzakte. Door de aanleg van de A28 werd deze laag doorbroken en raakte de Waschkolk 'lek'. In vroeger tijden werd de Waschkolk gebruikt als wasplaats, voordat de schapen geschoren werden. Alle vuiligheid van het verblijf in de stal kon daar uit de wol gespoeld worden. Staatsbosbeheer heeft de Waschkolk in zijn oorspronkelijke staat hersteld, zodat er weer water in staat en zeldzame planten als veenpluis, klokjesgentiaan, moeraswolfsklauw en kleine zonnedauw terug kunnen keren. Dat geld ook voor de bijbehorende reptielen en amfibieën, de ringslang, adder, zandhagedis en heidekikker.
@bron Wandelnet.nl


En dit keer onder de A28 door.

Recreatiegebied 'Zandenplas'
Geen opmerkingen:

Een reactie posten